kiemelünk az unalomból!
Szia! A fokk.hu egy oldal neked, ismerőseidnek és bármilyen közösségnek: képfeltöltés, blogolás, fórumozás, mindenki által írható programajánló, ismerősök követése - próbáld ki!
60000 tag nem tévedhet - és hogy miért? | Regisztrálj!

Studio 5 – Nyolc másodperc

Program kezdete: 2017. október 21 20:00 (szombat, 9 hónapja)

Szent István Bazilika
Budapest, Szent István tér 1.

Érdekel a program?

A tavaly februári sikeres bemutatkozó koncertjével rögtön a köztudatba berobbanó Studio 5 programjában nem ígér kevesebbet, mint hogy hidat képez a tradíció és az innováció, a patina és a progresszió között. Az öt fiatal zeneszerzőből (Bella Máté, Kutrik Bence, Solti Árpád, Varga Judit, Virágh András Gábor) álló csoport kiemelt célja, hogy szélesebb közönség számára elérhetővé tegye a kortárs zenei kultúrát. Programjukban is olvashatjuk: “Fontosnak tartjuk egy olyan értő fiatal közönség kinevelését, akik tisztában vannak saját zenei hagyományuk értékeivel.”
Éppen ezért a Studio 5 tudatosan szakít a kortárs zenei közegre jellemző klisékkel, és rendhagyó helyszínen, valamint kevésbé jellemző apparátussal jelentkezik idén ősszel. A Magyar Rádió Énekkara és Virágh András Gábor, a Szent István Bazilika orgonaművésze szólaltatja meg az új műveket. A produkciónak a CAFe Budapest keretein belül a Szent István Bazilika ad otthont.

A „patina és progresszió“ szellemiségének megfelelően a Bazilika szakrális közegében ősi latin nyelvű liturgikus szövegekre és az elmúlt három évszázad verseire komponált kórusművek, valamint egy, az ökumenikus dallamkincsből építkező szóló orgonamű hangzik el öt fiatal zeneszerző tollából, akik egymástól eltérő eszközökkel fogalmazzák meg zenei gondolataikat.

Nyolc másodperc
A budapesti Szent István Bazilika hatalmas tere a mennyei hosszúságú visszhang révén válik igazán érzékivé. A nyolc másodpercnyi lecsengés egy hang életében már-már örökkévalóságnak tűnhet. A zeneszerzők többnyire nem is kalkulálnak ennyire intenzív hangzó környezettel. A Studio 5 vegyeskarra és orgonára írt műveiben nagyon is épített a Bazilika zenei adottságaira.


Ajánlanál egy jó programot másoknak is? Töltsd fel a fokk.hu-ra most!