kiemelünk az unalomból!
Szia! A fokk.hu egy oldal neked, ismerőseidnek és bármilyen közösségnek: képfeltöltés, blogolás, fórumozás, mindenki által írható programajánló, ismerősök követése - próbáld ki!
60000 tag nem tévedhet - és hogy miért? | Regisztrálj!

Zeneszüret Fesztivál

Program kezdete: 2017. október 05 16:00 (csütörtök, 9 hónapja)
Program vége: 2017. október 10 22:00 (kedd, 9 hónapja)

22 helyszínen Pécsett
Pécs, DÓM TÉR (egy helyszín a 22-ből)

Érdekel a program?

Pécs egyetlen klasszikus zenei fesztiválján a rendező Filharmónia Magyarország szlogenének megfelelően „Közel hozza a zenét”, kimozdítja azt a koncerttermek falai közül, hogy a társművészeteket segítségül hívva különleges helyszíneken sokféle arcát megmutassa az érdeklődőknek. Az idei év középpontjában a karmester sokoldalú szerepe áll, ami a Kodály év keretében megrendezett hangversenyen vagy a méltán világhírű pécsi Angster-orgonamanufaktúra 150. születésnapja alkalmából rendezett programokon is szerephez jut.

A Filharmónia Magyarország immár hagyományos őszi fesztiválja, a Zeneszüret Fesztivál az országban egyedülálló egységében és hangulatában mutatja meg a zene életteli, örömre hívó természetét. Ne lepődjenek meg tehát a járókelők, ha lépten-nyomon élő klasszikus zenébe botlanak a város főbb terein október 5-től a programsorozat eseményein. A térzenei produkciók mellett flashmobok, kiállítások, ifjúsági hangversenyek, tematikus séták, zenelépcső és térzenék fogadják a városlakókat és az ideérkező kirándulókat.

A rendezvénysorozat központi témája a karmester, ami nem véletlen választás, hiszen a Zeneszüret Fesztivál alatt a pécsiek találkozhatnak a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny résztvevőivel, hiszen a fesztivállal egyidőben zajlik – a budapesti megnyitó és első forduló után – a verseny második fordulója október 9-10. között Pécsett, szintén a Filharmónia Magyarország szervezésében.

A karmester hivatás jelenik meg a Zeneszüret Fesztivál során nemcsak a zenei produkciók kiemelt elemeként, de kiállításokon, sőt a tánc nyelvén is, hiszen a szervezők a dirigensi feladatokat új szempontokból, más megközelítésből is szeretnék bemutatni. A fesztivál nyitónapján, október 6-án nyílik A karmester című kiállítás, majd „becsalogató” fanfárszó hangzik a Kodály Központ előtti téren, tisztelegve a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny előtt. A világ koncertpódiumainak ünnepelt zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar ezen az estén 19 órától a Filharmónia Magyarország Mester bérletének Győzedelmes küzdelmek nyitóhangversenyén – Alina Pogostkina hegedűművész közreműködésével és Marin Alsop vezényletével – Sibelius Hegedűversenyét és Sosztakovics 7. szimfóniáját hozza el a pécsi közönségnek. A klasszikus zenekari műveknél meghatározó a karmester személye, aki nemcsak láthatatlan irányítója a műnek, hanem látványeleme is, gesztusai és mimikája tovább fokozzák az élményt. Ugyanezt figyelhetjük meg a flamenco műfajában: A táncoló karmester címmel október 7-én a Magtárban 17 órától Pirók Zsófia és Lippai Andrea táncművész a mozdulat varázsából hoz létre új élményt.

Október 6. és 10. között a fesztivál állandó programjaként a Filter Kultúrkávéház minden nap 16.00 és 17.30 órai kezdettel a karmesterversenyhez kapcsolódó gyermekprogramján tematikus diafilmdélutánt rendez, az Apolló mozi pedig a dirigensi hivatással összefüggő filmeket vetít 18 órától. Városszerte több helyszínen – többek között az 1. számú postán, a Hild udvarban és a Ferencesek utcai 100 éves villamos előtt – október 9–10. között délutánonként Zenelépcső várja az arra sétálókat, a munkából hazasietőket.

Az egyedülálló koncertélmények csúcspontjaként a Kodály-emlékév keretein belül egy grandiózus produkcióban a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, szólistái, valamint a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének kórusai hozzák el október 7-én este 19 órától a Széchenyi térre a dicsőségről álmodozó öreg obsitos, Háry János történetét.

A Zeneszüret Fesztivál másik rendkívüli produkciója az Angster-orgonagyár 150 éves évfordulóját ünneplő orgonanap október 8-án, melynek keretében Szamosi Szabolcs orgonaművész és a Pécsi Művészeti Symphonic Band koncertje mellett orgonaséta és orgonagyár-látogatás részesei lehetnek az érdeklődők, sőt egy bemutató keretében a gyerekek is tanúi lehetnek a sípöntésnek. A sétát Angster Erzsébet vezeti, és a gyárlátogatáson a dinasztialapító Angster József kedvenc süteményét is megkóstolhatják.

Világslágerek nagyzenekari kísérettel – aligha kívánhatunk ennél többet-jobbat egy őszi kellemes estéhez… A könnyűzene mára klasszikussá nemesedett melódiáinak előadója Szulák Andrea, akinek a Győri Filharmonikus Zenekar lesz a partnere a fesztivál záróhangversenyén október 10-én a Kodály Központban, vezényel Silló István.

Ajánlanál egy jó programot másoknak is? Töltsd fel a fokk.hu-ra most!