kiemelünk az unalomból!
Szia! A fokk.hu egy oldal neked, ismerőseidnek és bármilyen közösségnek: képfeltöltés, blogolás, fórumozás, mindenki által írható programajánló, ismerősök követése - próbáld ki!
60000 tag nem tévedhet - és hogy miért? | Regisztrálj!

Faorgonát a Fatemplomba!

Program kezdete: 2017. október 02 19:00 (hétfő, 11 hónapja)

Nemzeti SZínház
Budapest, Bajor Gizi park 1.

Érdekel a program?

Annak idején, 2009-ben a Fatemplom felépítéséért rendezett gála nagy erőket mozgatott meg, lélekmelegítő, igazi összefogás volt! Eredményeként 2010-ben a templomot a három egyház képviselői felszentelték, és aztán - az eredeti álmoknak megfelelően - nem csak egyházi, hanem kulturális és lelki-szellemi élmények színterévé vált.
2009-hez hasonlóan az idén is sok művészre, hazai sztár fellépőre számíthat a közönség, akiknek garantáltan felejthetetlen estében lesz részük.

Az esemény fővédnöke Marton Éva, a Nemzet Művésze és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
Az est házigazdája, műsorvezetője: Borbás Marcsi.

A készülő orgonáról:
A kis helyigényű hangszernek igazi orgonahangja van, nem harmónium, nem szintetizátor. Külső megjelenését tekintve a homlokzatban megjelenő sípok fasípok. A templom építészével Mújdricza Péterrel együttműködve készültek a tervek.
Összesen 286 síp lesz a hangszerben. Faanyagok: tölgy, juhar, ében, lucfenyő. Még egy ilyen kisebb méretű hangszer is több ezer apró alkatrészből áll, bőr, filc, réz, rugók, szabályzó csavarok, finoman megmunkált apró mechanika-alkatrészek. Ezen kívül ón, ólom, réz, nemes, kopásálló fák.
A legnagyobb síp fából készül, több mint 2,5 m hosszúságú (2617mm) és 32 Hz-es hangot ad.
A legkisebb sípnak 14 mm-es hanghossza van, de lábbal együtt is csak 199 mm hosszú, és közel 10.000 Hz-en (9397 Hz) szólal meg. A két hang között a hangkülönbség majdnem 7,5 oktáv. Az orgona sípjai úgy lesznek kiképezve, hogy különböző historikus hangolási módokhoz is alkalmasak legyenek.
A manuálon 56 billentyű és hang lesz, az anyaga még nincs meghatározva, lehet csont, ében bukszus vagy ébenfa. A pedál pedig 30 billentyűs lesz.
(Részlet a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. tervéből)

A jótékonysági est fellépői:
Bakos-Kiss Gábor, Balázs Fecó, Balázs János, Bogányi Tibor,
Borbás Marcsi, Funtek Frigyes, Gulyás Dénes, György-Rózsa Sándor, Herczku Ági - Nikola Parov, Kaláka együttes,
Juhász Gábor Trió J.G.-Jeszenszky György - Kovács Zoltán,
Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla, Jávori Ferenc, Benkő László, Nemcsák Károly, Ókovács Szilveszter, Rákász Gergely,
Rátóti Zoltán, Rost Andrea, Sándor György, Szarvas József,
Szikora Róbert, Szirtes Edina Mókus, Tóth Auguszta,
Vecsei H. Miklós, Wolf Kati, Zséda

Ajánlanál egy jó programot másoknak is? Töltsd fel a fokk.hu-ra most!