kiemelünk az unalomból!
Szia! A fokk.hu egy oldal neked, ismerőseidnek és bármilyen közösségnek: képfeltöltés, blogolás, fórumozás, mindenki által írható programajánló, ismerősök követése - próbáld ki!
60000 tag nem tévedhet - és hogy miért? | Regisztrálj!

Sebastião Salgado: Genesis

Program kezdete: 2017. szeptember 06 10:00 (szerda, 13 hónapja)
Program vége: 2017. november 12 18:00 (vasárnap, 11 hónapja)

Műcsarnok
Budapest, Dózsa György út 37.

Érdekel a program?

A kiállítás fővédnökei: Dr. Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke és Maria Laura da Rocha, a Brazil Szövetségi Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.
A kiállítás keretében vetítésre kerül Wim Wenders – Juliano Ribeiro Salgado 110 perces, Sebastião Salgado életművéről szóló dokumentumfilmje, A Föld sója (forgalmazó: Magyarhangya).

A Genesis fotográfiai utazás a Föld körül – expedíció, amely felfedezi azokat a hegyeket, sivatagokat és óceánokat, állatokat és népeket, amelyeket elkerültek a modern társadalom hatásai, bolygónk még érintetlen tájait és élővilágát tárva elénk. A Genesis közvetlenül szólítja meg a mai kor emberét. Az „elveszett”, mégis túlélő világról készült lélegzetelállító felvételek felhívják a figyelmet, hogy ez az, ami veszélyben van, ez az, amit meg kell védenünk. Sebastião Salgado pályája során a Genesis a harmadik olyan hosszútávú projekt, amely egy globális problémát jár körül: míg a Workers (Munkások, 1993) és a Migrations (Vándorlás, 2000) című munkáiban a radikális társadalmi-gazdasági változások miatt bekövetkező emberi tragédiákat dokumentálta, a Genesis projektben a természetnek szentelte figyelmét. A művész szavaival élve: szerelmes verssel tiszteleg fenséges, de törékeny bolygónk előtt.

Salgado 2004 és 2011 között több mint harminc alkalommal indult útra Párizsból a Föld legtávolabbi sarkaiba gyalog, könnyű légi járművel, tengerjáró hajón, kenun, vagy akár hőlégballonon, szélsőséges hidegben és melegben, gyakran veszélyes körülmények között, hogy elkészítse fekete-fehér fotósorozatát.
Sebastião Salgado fotográfus és felesége, munkatársa, a kiállítás kurátora, Lélia Wanick Salgado a sorozat bemutatását először tematikus egységekben képzelte el, bolygó eredeti geofizikai állapotára, az állatok, a primitív népcsoportok és a korai társadalmak történetére fókuszálva. Ám mivel a távoli, alig megközelíthető helyeken készült képek egyszerre több témába is besorolhatók, inkább ökoszisztémák laza csoportjaiba rendezték őket, ami jobban érzékelteti a természet alapvető működését. Céljuk, hogy a látogatók felfedezhessék bolygónk nem csak távoli, a Genesis-ben dokumentált csodáit, hanem azokat az otthonainktól elérhető távolságra található tavakat, hegyeket, parkokat és kerteket is, amelyek a természettel való mindennapi kapcsolatunkat jelentik. Mivel minden globális változásnak a hétköznapi dialógusban kell először megjelennie, bízunk abban, hogy a Genesis kiállítás látogatói nem csak megfigyelőkként, hanem egyetemes örökségünk felelősséget vállaló védelmezőiként is tekintenek magukra.
A kiállítás öt egységre tagolódik:

Déli félteke
Ez az egység az Antarktisz történetét, fagyos tájait, jeges vízpartjait, hidegtűrő állatvilágát mutatja be: pingvineket, oroszlánfókákat és bálnákat, főként párzási területükön, a Valdés-félszigeten, majd a Dél-Georgia-, valamint a Falkland-, a Diego Ramirez- és a Sandwich-szigeteken honos pingvin- és albatroszfajokat, illetve a széles szárnyú viharmadarak és a kormoránok élővilágát.

Természeti szentélyek
A következő kiállítási egység a Galápagos-szigetek egyedülálló vulkanikus tájait és állatfajait tárja a látogató elé, majd bemutatja Új-Guinea és Irian Jaya őslakosait, az Indonézia Szumátra tartományához tartozó Siberut-szigeteken élő mentawaiokat, valamint Madagaszkár tájait, vadvilágát és növényzetét.

Afrika
A kiállítás e részében megismerhetjük az igen változatos afrikai tájakat és lakót, a botswanai Okavango-delta lenyűgöző vadvilágától a Ruandával, a Kongói Demokratikus Köztársasággal és Ugandával is határos Virunga Nemzeti Park gorilláin át egészen a namíbiai himba pásztornép, a szudáni dinka törzs, a botswanai Kalahári sivatag busmanjai, valamint Dél-Etiópia omo törzs és Észak-Etiópia keresztény közösségeiig. Feltárulnak Afrika sivatagjainak árnyalatai, homokos, köves vagy sziklás textúrái a néhol teljesen sík, máshol hegyes-völgyes domborzatot bemutató felvételeken.

Északi terek
Ebbe az egységbe rendeztük az Alaszka tájairól, az Egyesült Államokban található Colorado-fennsíkról, a Kluane Nemzeti Park vidékéről és a kanadai Baffin-sziget vadvilágáról készült fotográfiákat. A képeken feltűnnek Oroszország legészakibb területei is, a Vrangel-szigeten található rozmár tenyészet, valamint Észak-Szibéria és a Kamcsatka-félsziget nyenyec őslakosai.

Amazónia és Pantanal
Az itt bemutatott tájegység lefedi az Amazonas-medence űrből is látható esőerdejét, a mellékfolyóival együtt óriási életfára emlékeztető Amazonast, amely Brazília szívétől egészen a környező országokig elér. Észak felé haladva megismerhetjük Venezuela táblahegyeit, a Föld legősibb geológiai képződményeit, valamint a brazíliai Mato Grosso állam Pantanal régiójának vadvilágát, de láthatunk felvételeket az amazóniai esőerdő mélyén elszigeteltségben élő zo’é törzsről is – amellyel a külvilág mindössze két évtizeddel ezelőtt lépett kapcsolatba –, valamint a brazíliai Felső-Xingu folyó vidékén élő, jobban asszimilálódott törzsekről.

A kiállítást szervezte Lélia WANICK SALGADO, a kiállítás kurátora, a brazil VALE cég közreműködésével.

Ajánlanál egy jó programot másoknak is? Töltsd fel a fokk.hu-ra most!