kiemelünk az unalomból!
Szia! A fokk.hu egy oldal neked, ismerőseidnek és bármilyen közösségnek: képfeltöltés, blogolás, fórumozás, mindenki által írható programajánló, ismerősök követése - próbáld ki!
60000 tag nem tévedhet - és hogy miért? | Regisztrálj!

Segítség - a felső menü

Főoldal

Első számú szabály: NE ESS PÁNIKBA. Itt vagyunk, segítünk.

A pillanatnyi nyugalmat kihasználva tekintsd át súgóoldalunkat. A fokk.hu oldalainak nagy része magától értetődő és egyszerűen kezelhető (szerintünk, mármint), de a lentiekben megpróbáljuk megkönnyíteni a dolgod.

Légy szíves olvasd el a Gyakran Ismételt Kérdések oldalunkat is, ott is sok dolgot lefedünk ami nem biztos hogy elsőre elég világos!

A navigáció


Elsőként lássuk a navigációt: a legfontosabb személyes használati tárgy a felső menü. A felső menü a barátod: itt találsz mindent, ami hozzád tartozik.
 
A második szintű navigációt a fejléc (az a nagy színes kép) alatti nagybetűs oldalcímnél kell keresned. Közvetlenül a nagybetűs cím alatt sűrűn találkozhatsz hivatkozásokkal (linkekkel). Ezek - attól függően, hogy hol jársz  - az adott funkciókörhöz tartozó további lehetőségeket kínálnak.

A felső menü elemei


Adatlapom
A profilod szerkesztésére szolgál. Az itt található mezőket kérjük saját adataiddal igen hatékonyan kitölteni, mégpedig a Profilom módosítása gomb segítségével.

Lássuk egy teljes adatlap részeit:

Az Érdeklődési kör módosítása az első, ebben nem kis meglepetésre érdeklődési körödet határozhatod meg - erre a későbbiekben nemcsak szükség lesz, de elég komolyan értékelni is fogjuk, ha kitöltötted. Hidd el, megéri! 

A következő lehetőség az Adataim módosítása, amivel valószínűleg már találkoztál is. Itt értelemszerűen meg kell adnod a neved, elérhetőséged, iskoláid, munkahelyed és mindazt, amit büszkén elmondasz magadról. A kis zöld lakatokra kattintva védetté teheted az adatokat - ha nem szeretnéd, hogy ismeretlenek is lássák a telefonszámod, lelakatolhatod, és máris védetté válik, azaz csak a visszaigazolt ismerőseid láthatják. Avatart (avagy egy képet, ami nagyon jól kifejezi a lelkivilágod meg az egyéniséged meg a miegyebet) ha egy mód van rá, mindenképp tölts fel - el sem hinnéd, mennyire feldobja az adatlapodat!

A harmadik opció a Beállítások.
- Elsőként azt adhatod meg, melyik oldalt szeretnéd látni rögtön a bejelentkezés után (az alapbeállítás a személyes nyitóoldalad, de a lenyíló menüből bármelyiket kiválaszthatod). 
- Fejléc: itt választhatsz személyes fejlécet, amellyel a fokk.hu fogad belépés után. A lenyíló menüben már most is széles a választék, és ez a bővülés a továbbiakban is folytatódik, válogatásra fel! A fejlécen kívül választhatsz még fejlécméretet is, így ha mondjuk a monitorod felbontása nincs akkora, hogy beleférjen az egész oldal, és idegesít hogy görgetni kell, akkor vedd kisebbre, és máris sokkal jobb lesz. Végül megadhatod még azt is, hogy ki és milyen esetekben lássa a választott fejlécet.
Itt jegyezzük meg, hogy saját fejlécre is van lehetőség, csak kérned kell. A megfelelő fórumtémában jelezd a szándékodat/ötletedet egy fejléctémára, és ha úgy gondoljuk (általában úgy szoktuk...) elkészítjük neked!

Az Üzeneteim alatt értelemszerűen az üzeneteket találod, amiket más regisztrált felhasználóktól, vagy az oldal üzemeltetőitől kaphatsz. Ha új üzeneted érkezik, a felső menüben ezt egy kis villogó boríték is jelzi. Az üzeneteidet többféleképpen is rendezheted, valamint mappákba is teheted őket, hogy könnyebben megtaláld később. Új üzenet írásakor csak kezdd el begépelni az illető becenevét a Címzett feliratú mezőbe, a rendszer segít, hogy megtaláld akit keresel. Az üzenet témáját kötelező kitölteni, az üzeneted szövegét pedig formázhatod a beépített szövegszerkesztő segítségével (vastag betű, aláhúzás, satöbbi). Ezenkívül a privát galériáidból képet is betehetsz, valamint linket is nagyon egyszerűen küldhetsz bárkinek.

Következő menüpontunk a Meghívás. Ha több ismerősödnek is szeretnél meghívót küldeni, használhatod a beépített ismerőslista-kezelő rendszert, mely eléggé megkönnyíti ezt a procedúrát. Ha használsz Gmail-t, MSN-t, vagy az itt látható levelezőrendszerek közül bármelyiket, az ott felvett ismerőseidnek pár kattintás után tudsz is meghívót küldeni. Amennyiben ezt nem szeretnéd, használd az Egyedi meghívófeladást. Ebben egy előre megírt sablonszöveg vár, ezt olvassák majd invitációként címzettjeid. Ezt úgy módosíthatod, ahogy tetszik, utána még add meg az illető nevét, majd az emailcímét, és a meghívó máris kézbesítésre került. Fontos megjegyezni, hogy minden meghívást rögzít a rendszer, és a későbbiekben még igencsak hasznos lesz ez a számodra - erről bővebben a maga idejében!

Az Ismerőseim pontban értelemszerűen az ismerőseid listáját találod. Csinálhatsz számukra ismerőscsoportokat a meglévőeken túl, a megjelölt ismerőseidet pedig át is helyezheted ezekbe a csoportokba. Ezenkívül megnézheted ki van éppen jelen az oldalon, kik jelöltek be, vagy épp kik azok akik még nem jelöltek vissza ismerősként. 

A Galériáim link alatt a saját magad által készített/feltöltött galériákat szerkesztheted, átrendezheted, vagy adhatsz hozzájuk további képeket illetve leírást. Ha valamilyen bejegyzésbe (blog, hozzászólás, stb.) szeretnél képet tenni, a galériák tartalma közül tudsz választani. 

A Blogom alatt a saját blogod szerkesztőfelületét találod, ahol új bejegyzést tehetsz fel vagy a meglévőket szerkesztheted át. Új bejegyzésnél megadhatod a megjelentetés idejét is – így ha azt szeretnéd, hogy az adott bejegyzés csak később váljon publikussá, ezzel időzítheted a bejegyzést. A Címkék használata is kötelező, ha ezt körültekintően kitöltöd, mindenkinek jót teszel, hiszen a keresők és a nagyközönség is ezek alapján fogja könnyen megtalálni a bejegyzésed, és összekötni más hasonló témájú bejegyzésekkel. A hozzászólásokat is engedélyezheted, valamint beállíthatod, hogy a bejegyzésed publikus, vagy még csak vázlat (mely esetben elmentésre kerül, de még nem lesz nyilvános). 

A Linkjeim alatt az általad hozzáadott linkek listája jelenik meg. Ha van olyan weboldal a neten amit szeretnél megosztani másokkal, itt hozzáadhatod. Erre is érvényes ami már feljebb is elhangzott: minél pontosabban kitöltöd a címkéket/kategóriát, annál valószínűbb, hogy akit érdekel, az meg fogja találni a linkedet. A hozzáadott linkedről egy automatikus kép is készül, ami előnézetben mutatja az oldalt, amire a link mutat.

Csoportjaim: a csoportok fogalom elég sok mindent takar. Zenekarod van? Tagja vagy egy klubnak? Vagy szeretnél egyet? Hozz neki létre egy csoportot! A csoportokba mindenféle tartalmat feltölthetsz, lehet saját blogotok, galériáitok, link- és programgyűjteményetek! A csoportnak lehetnek belső és külső tagjai. Talán úgy a legkönnyebb elképzelni, hogy van egy zenekar, aminek 5 tagja van, ők a belső tagok. Mindenki más is beléphet az adott csoportba, (várhatóan a rajongók, nemde?), és a csoport beállításaitól függően ők is hozzájárulhatnak a csoport tartalmaihoz vagy ezzel jelezhetik érdeklődésüket.
Az Új csoport alapítása linkre kattintva csak ki kell töltened az értelemszerű adatokat. Ezek után már csak azt kell meghatároznod, hogy milyen jellegű hozzáférést is engedélyezel a csoportodhoz. Beengedhetsz mindenkit, vagy eldöntheted, hogy engedélyezed-e az illetőnek a csoportba belépést, vagy pedig csak akkor léphet be valaki, ha a csoport alapítója meghívót küld. Ezenkívül azt is meghatározhatod, hogy ki tölthet fel tartalmat a csoportba - bárki, jóváhagyás nélkül? Csak a belső tagok? Rajtad múlik, melyiket választod, de ha később meggondolod magad, akkor sincs semmi probléma, hiszen bármikor visszajöhetsz a csoportod beállításaihoz, és megváltozthathatod őket. 

A Csoporttagságaim alatt azokat a csoportokat találod, amiknek tagja vagy. A fentiek alapján jogosult lehetsz tartalomfeltöltésre is, erről a csoport leírásában találsz információt. 

Végül, a Kilépéssel tudsz kilépni az oldalról. 

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult? :)

Ha kérdésed maradt, szívesen segítünk - írj bátran a Kapcsolat oldalon keresztül!