kiemelünk az unalomból!
Szia! A fokk.hu egy oldal neked, ismerőseidnek és bármilyen közösségnek: képfeltöltés, blogolás, fórumozás, mindenki által írható programajánló, ismerősök követése - próbáld ki!
60000 tag nem tévedhet - és hogy miért? | Regisztrálj!

HaMarcsy, 2011-09-29 07:57 (104 hónapja)

Régi Magyar filmek szerelmesei

Egy régi korszak felelevenítése
Címkék: -
  • Tagok száma: 19 (Ebből belső tag: 13)
  • A csoportot alapította: szaszarenko, 132 hónapja
  • A csoporthoz tartalmat tölthet fel: bármelyik tag, jóváhagyás nélkül.
  • A csoporthoz bárki csatlakozhat.

Vannak filmek, amelyeket már rengetegszer láttam, de nem tudom megunni, egyszerűen magával ragad, és nem kapom magam azon, hogy már megint elkalandoztam.
Ilyen alkotás Rideg Sándor által íródott Indul a bakterház, melyet Mihályfy Sándor rendezett.
Regős Bendegúz (Olvasztó Imre), az égetni valóan rossz kölyök elszegődik a bakterházba, és ezután fenekestül felfordul az ottani élet.

Keresgélésem közepette találtam egy képet az egyik jelenetről, amely nem található a filmben, a könyvben pedig igen. Vajon miért nem került bele a filmbe, ha leforgatták? És van több kihagyott jelenet is?Bendegúz azt álmodja, hogy miniszter lesz és hivatala által ráruházott jogával élvén, kegyetlenül elveri az adót csalni akaró baktert.

“A madzagrul hamar leódtam a revolvert, és ráfogtam a bakterra:
- Föl a kezekkel! Fizesd ki az adót vagy lüvök!…
De a bakter, hogy így meg úgy, ő mán kifizette, meg hogy elhozza nekem a nyugtákat. Várjak nyugodtan, mert ő becsületes embör, meg így meg úgy…
- Korábban kelj föl – mondom -, ha engem akarsz elbolondítani! Ide a tojás árát hirtelen, mert lelűlek, mint a kutyát. Nehogy azt hidd, hogy a fazéksapkád miatt elengedem a fizetséget!
De ő egyre esküdözött, hogy nincs egy krajcárja se, meg nem is lesz, mert rettentően kevés a fizetése, olyan szegény, hogy a csalággya minden szerdán kint kódul a piacon, a felesége meg mán úgy zörög a szárazságtul, mint a talicska…
Erre kiforgattam az összes zsebeit. Így tudódott ki, hogy a bakter hazudott. Az egyik pantallózsebbe találtam egy vadonatúj hatost. A hajam is az ég felé állt, annyira meglepődtem. Tudtam, hogy nagy zsivány, de ilyesmire nem voltam elkészülve.
- Ugye, hogy gazember vagy?! – mondom a bakternak. – Mégiscsak jól ismerlek én téged!
Most aszongya nekem ez a bakter, hogy ő azon a pénzen kukoricakását akart főzni, mert igen nagyon éhes, majd megvakul egy kis kukoricakásáért. Három napja színét se látta a kukoricagölödinynek, pedig él-hal érte.
- Figyelmeztetlek – mondom a bakternak – hogy a magas kormánnyal szemben ne koministálkodj, mert úgy váglak bagótartón, hogy lenyeled a bagólevet… – Aztán, hogy kétszer-háromszor nyakcsigán tenyeröltem hátulról, a bakter letérgyelt előttem, aszongya, hogy ő egy nyomorult féreg, szegény meg szerencsétlen…
- No, látod, hogy észretértél – mondom a bakternak -, így köllött vóna kezdened rögtön.”

A blogbejegyzéshez még egy hozzászólás sem érkezett, légy te az első!