kiemelünk az unalomból!
Szia! A fokk.hu egy oldal neked, ismerőseidnek és bármilyen közösségnek: képfeltöltés, blogolás, fórumozás, mindenki által írható programajánló, ismerősök követése - próbáld ki!
60000 tag nem tévedhet - és hogy miért? | Regisztrálj!

HaMarcsy, 2012-01-03 12:43 (109 hónapja)

Régi Magyar filmek szerelmesei

Egy régi korszak felelevenítése
Címkék: -
  • Tagok száma: 19 (Ebből belső tag: 13)
  • A csoportot alapította: szaszarenko, 140 hónapja
  • A csoporthoz tartalmat tölthet fel: bármelyik tag, jóváhagyás nélkül.
  • A csoporthoz bárki csatlakozhat.


A kék bálvány - az első, Magyarországon készült nagy magyar beszélőfilm.
Nagy nap volt 1931 szeptember 25.-e a magyar film történetében, ezt a dátumot tekintjük a magyar hangosfilm születésnapjának.

New Yorkban már 1927-ben bemutatták a Wagner testvérek a világ első hangosfilmjét, Al Johnson dzsesszénekes főszereplésével, ez volt a Singing Fool (Az éneklő bolond).
Pesten 1929-ben játszották, és már akkor megszületett az elhatározás: meg kell csinálni nálunk is. Sokan akadályozták - ma már mulatságos, hogy milyen érvekkel - például azzal, hogy a hangosfilmnek semmi jövője sincs.

1930-ban hangosítani kezdték a budapesti premiermozikat, 1931-ben pedig már vidéken is elterjedt a hangosfilm. 1930-ban a Vasárnap délután című UFA-filmben Willy Fritsch magyarul énekelte a "Harminckettes baka vagyok én" című dalt.
A Hunnia filmgyárat nagy állami támogatással átalakították, s elkészülhetett az első mű, egy akkor népszerű lektűríró, Bónyi Adorján regényéből. A filmrendező Lázár Lajos volt, melyet a körúti Royal Apolló moziban mutattak be.
Szereplők között említhetők: Jávor Pál, Beregi Oszkár, Gózon Gyula, Pethes Sándor, Peti Sándor, Radó Nelli, Fekete Pál...

A film története túlnyomórészt Amerikában játszódik. Egy birtokát vesztett báró végső kétségbeesésében kivándorol, és pincérként helyezkedik el egy bárban. Amikor azonban sorsjátékon nyer egy kis földdarabot, megpróbál farmerként gazdálkodni. Végül egy szerencsés fordulattal mégis hazakerül.


Jávor Pál-Radó Nelli - A kék bálvány

Jávor Pál alakítja a lecsúszott dzsentri szerepét, aki azután a harmincas-negyvenes években sorozatban játszotta el a testére szabott hasonló figurákat. Még slágere is volt a filmnek. Gózon Gyula - másik férfi főszereplő -, énekelte-fütyülte Harmath Imre betétdalát: "Van London, van Párizs, van Konstantinápoly, de nékem mindhiába, egy van, csak Pest".

A meglehetősen bugyuta történet a hatalmas reklámkampány ellenére sem hozta meg a remélt sikert. A nézők valami magyarra, magyar környezetre, humorra vágytak, ebből a filmből ezt nem kapták meg.
Két hónappal később viszont bombaként robbant a második film: ez volt a Hyppolit, a lakáj. A Németországból hazahívott Székely István minden idők egyik legsikeresebb magyar filmjét készítette el.

De tagadhatatlan, hogy A kék bálvány volt az út kitaposója, bukása ellenére is korszakalkotó.


A blogbejegyzéshez még egy hozzászólás sem érkezett, légy te az első!